Elämäni aakkoset

A    anoppi

Oli fiksu, huumorintajuinen ja empaattinen ihminen. Luontaisella arvovallallaan hän sai minutkin ilman kitinöitä vaihtamaan ”kurahousut ” ulkotöihin. Martta on siirtynyt manan majoille, mutta häneltä saamani synttärilahja, anopinkieli, kasvaa ja kukoistaa.

B    Brigitte Bardot

Varsinkin nuoruusvuosinani arvostamani eläinten oikeuksien suojelija.

C    Canth, Minna

Pelkäämätön sorrettujen ja vähäväkisten puolesta taistelija. Jos rautarouva eläisi, hän lähettäisi kärjekkäillä kirjoituksillaan nykyisetkin köyhyysloukut ja leipäjonot historiaan. Ilman häntä meidän on itse osattava panna asiat tärkeysjärjestykseen – aloittaa voisi vaikka Vantaalta.

D    Demokratia

Puutteistaan huolimatta paras yhteiskuntajärjestelmä, joka on keksitty. Kyse on itsehallinnosta – ihmisten mahdollisuuksista osallistua ja vaikuttaa heitä itseään koskevien asioiden käsittelyyn ja niistä päättämiseen. Demokratiaa voi harjoitella kotioloissa: jos äänet menevät tasan, kovaäänisin ratkaisee…

E     Eläin

Mark Twainin sanoin: ”Ihminen on ainoa eläin, joka voi punastua ja jolla on syytä siihen” – muun muassa siksi, miten kohtelee muita eläimiä. Lemmikin silittely tuo iloa ja edistää myös terveyttä – se on oikein tutkimuksin todistettu.  Itselläni oli lapsuudessa karitsa, joka tuli kanssani sisälle ja odotti pöydän alla, kunnes olin syönyt. Olin ruokkinut sitä maitopullosta ja sain kaverin.

F     Frans Emil Sillanpää

Nobel-palkittu kirjailija, jonka mukaan käymäni oppikoulu on nykyisin nimetty. Sama Myllypuro kulkee myös sekä Sillanpään syntymäkodin että oman lapsuuden kotini kupeessa. Jokin Sillanpään teos kuului myös pakollisiin koululukemisiin.

G    Google

Taikasana, jota ilman ei enää pärjää. Olen jopa oppinut mitä merkitsee KVG (kato piip googlesta).

H    Hallat

Hallintotieteisiin (hallat) kuulunut kolmivuotinen kunnallistutkinto muokkasi opiskelijoista yhteisön, joka järjesti mm. joulujuhlat ja voitti yliopiston järjestämän kunnallistekniikka-kilpailun. Järjestimme Tippavaaran kunnan valtuuston kokouksen, jossa ratkaistiin korpikuusen kyynelten vientilogistiikan ongelmat. Päätimme rakentaa korpeen lentokentän. Laskiaisena laskimme Sorsapuistossa mäkeä yliopiston ravintolasta lainatuilla tarjottimilla. Vuonna 1967 valmistunut kurssi kokoontuu yhä. Vuonna 2021 kokoonnuimme Raumalla, ja vuoden 2023 tapaaminen sälytettiin vastuulleni Tampereella pidettäväksi. Joukkoon kuuluu (emeritus) kaupungin- ja kunnanjohtajia, kunnansihteereitä, talousjohtajia, JHTT-tilintarkastajia… Aktiivisuutta riittää yhä. Raumalla oli mukana kolme kirjailijaa, kunnanhallituksen puheenjohtaja jne. – Nykyopiskelijoita käy sääliksi, varsinkin korona-aikana.          

I      Isä ja isoisä           

Arvi-isästä ei tullut opettajaa, koska Viipurin opettajaseminaari oli isovanhempien mielestä liian etäällä. Tuomas-isoisän aikaa veivät Vpl Pyhäjärvellä kunnanvaltuutetun ja herastuomarin tehtävät. Vanhempieni tila oli kauniissa paikassa Kiimajärven rannalla. Saman järven ranta kelpasi myöhemmin Putininkin ”mökille”.

Kiimajärven rantaa vanhempieni kodin kohdalta. Saaressa pidettiin kesällä lampaita.

J     JHTT

Auktorisoitu julkishallinnon ja talouden tilintarkastaja, oli pääammattini viime vuosina. JHTT-tilintarkastajilla oli laissa säädetty yläikäraja, mitä ei ollut esimerkiksi lääkäreillä. Asia selittyy varmaan sillä, että ihmiset kuolevat joka tapauksessa, mutta organisaatiot ja talous ovat ikuisia! Tosin erään kollegani valituksesta tämä ikäraja poistettiin perustuslain vastaisena.

K    Kunta

Kunnan tulee olla ihmisten tuki ja turva. Minulle se on tarjonnut myös työsaran, vaikka alku ei hyvältä näyttänyt: harjoittelupaikastani Orimattilasta sain läksiäisiksi herätyskellon –  asuin kunnantalon yläkerrassa ja tuppasin myöhästymään aamuisin. Kunnallistutkinnon opinnäytteeni käsitteli kunnan taloudellista kantokykyä, väitöskirjani luottamushenkilöiden päätöksentekoa – ajankohtaisia asioita myös nykyään.

L     Liettua

Osallistuin asiantuntijana projektiin, jossa kehitettiin Liettuan tarkastusjärjestelmää ennen EU-jäsenyyttä. Uuden kynnyksellä historia oli kuitenkin koko ajan läsnä:  Venäläiset olivat ampuneet paikallisen avustajamme Editan isän juuri ennen poistumistaan. Muistolaatta on lähellä KGB-museota Gediminon varrella. Museossa kannattaa käydä.

M    Mökki   

Mökkeily ei lyö leiville, mutta hikinen kuopan kaivaminen omenapuulle on mitä mielekkäintä kuntoilua. Haasteitakin riittää: milloin myyrät syövät luumunjuuret, milloin jänikset vatunvarret. Vaimon palkintorahoilla ostettu laituri karkasi jäiden mukana viiden kilometrin päähän Romppasen rantaan, mutta hinattiin kesällä ehjänä takaisin. Romppanen kehuskeli rantansa suosiolla – meidän laiturimme oli jo kolmas.

N    Naiset

Olen syntynyt kansainvälisenä naisten päivänä – juhlin siis yhdessä naisten kanssa! Jotkut naiset pitävät minua jopa tasa-arvoisena luontokappaleena, vaikka heillä toimivatkin molemmat aivopuoliskot – minulla lähinnä vasen.

O    Olut

Ilman Olviretkeä ei selvinnyt Aleksis Kivikään. Liettuassa on hyvää olutta, siellä se on alus. Erään Vilnan-matkan alussa kotihallitus kehotti unohtamaan viinakset ja tuomaan vain pari kolme olutta. Kun pakkasin asiakirjat matkalaukkuun, pilottisalkkuuni mahtui päällekkäin kolme kolmen litran olutpulloa. Turvatarkastuksessa tullimies kääntyi ympäri ja hymyili leveästi.

P     Politiikka

Tässä kohtaa on mahdotonta lyödä laudalta Erno Paasilinnaa, Samuli Parosta ja Paavo Haavikkoa:

* Missään ei ole sellaista tietä, joka johtaa kaikkiin päämääriin, yhtä aikaa. (Erno Paasilinna)

* Kun valta kasaantuu, se menettää kyvyn neuvotella, sen ainoaksi tavoitteeksi tulee kaiken muuttaminen vallaksi. (Samuli Paronen)

* Tosi herkut ovat raakoja, osterit, lohi ja valta. (Paavo Haavikko)

Q    Quality and Quantity, laatu ja määrä

Määrä ei korvaa laatua sen paremmin rakentamisessa, rakkaudessa kuin palveluissakaan. Palvelujen kilpailutus epäonnistuu kunnissa useimmiten siksi, ettei tarjouspyynnössä ole selkeitä laatukriteereitä tai niiden toteutusta ei valvota.

R       Radiosähköttäjä 

Ensimmäinen ammattini eli olin merillä kipinänä. Viimeinen laivani oli Grängesbergsbolagetin Ms Suorva, joka vei ruotsalaista rautamalmia Narvikista Port Talbotiin. Olin kesän Helsinkiradiossa pitämässä yhteyttä laivoihin. Sain mm. sähköttää kurssikaverilleni Australian taakse hänen esikoisensa syntymästä. Silvo muuten sähkötetään näin:  … .. .-.. …-  – – –

S    Seniori

Senioriksi ei synnytä, mutta varmasti tullaan, jos eletään. Niin lapsilla kuin senioreillakin on oltava tasaveroinen oikeus palveluihin. – Olen ollut puolueiden ulkopuolisen Suomen Senioriliikkeen jäsen alusta lähtien; tulevaisuudessa pärjää parhaiten ottamalla se haltuun. Liikkeen voimanainen professori Sirkka-Liisa Kivelä on ollut tiiviisti mukana vanhuspalvelulain valmistelussa.

T     Tuula

Kiva nimi, joka on sekä siskolla että vaimolla. Sisko-Tuula nauttii eläkettä Hämeenkyrössä, hoitelee kukkia ja tiirailee Kirkkojärven joutsenia. Vaikka on pikkusisko, hän lapsena jopa pelasti minut hukkumasta.  –  Vaimo-Tuula on kirjailija. Eniten hän on kirjoittanut lastenkirjoja. Jos kirjassa on huumoria, hän testaa käsikirjoituksen luettamalla sen minulla: jos minä nauran, lapsetkin kuulemma nauravat….

U    Uraputki

Uraputki aiheuttaa putkiaivot ja on itsenäisen ajattelun ja tekemisen este. Eläkeläinen voi höllätä kaulusta, jättää krakan pois ja keskittyä täysillä siihen mihin ryhtyy.  Kivaa!

V    Vantaa

Vantaa, ruotsiksi Vanda, on kotikaupunkini. Vaikka siellä asuisi vandaaleja, olisin mieltynyt vanhaan Kaivokselaan, sen vehreään ympäristöön ja lenkkipolkuun, joka lähtee kotiovelta. Myös sorsille on järjestetty paaluaidoin suojatut oleskelupaikat vedellä täyttyneistä kaivoskuiluista.  Siksi tuntuu suorastaan törkeältä, että jotkut Facebook-kaverini ovat moittineet uutta päiväkotia rumaksi rakennuksen takapuolesta otettujen kuvien perusteella, mutta eihän ihmisistäkään saa levitellä takapuolikuvia netissä saati arvostella niitä!

W       Wallander

Henning Mankelin Kurt Wallander kirjat eivät ole vain dekkareita, vaan ihmisten teot selittyvät Mankelin tarkkanäköisesti kuvaamasta yhteiskunnallisesta ja sosiaalisesta taustasta. Suosittelen sekä romaaneja että niistä tehtyjä tv-filmejä.

X    XL

Merkillistä kuinka EU-normeilla puututaan joka asiaan: jopa vaatteiden S-merkintä on jossain vaiheessa vaihdettu XL:ään! Pahat kielet kyllä väittävät, että outokumpuni on kasvanut. Tämä on kuitenkin luonnollista, koska maan vetovoimasta johtuva kasaan painuminen aiheuttaa keskikohdan  pullistumista.

Y       Yksinäisyys

”Yksin oot sinä ihminen, kaiken keskellä y-yk-sin…”, rallatteli Kaisa Korhonen nuoruudessani. Yksin on joskus hyvä olla, mutta ei aina ja pakosta. Onneksi on ystäviä, jotka ovat kuin viini: paranevat vanhetessaan. Ja molemmista voi nauttia yhtaikaa!

Z     Zetor

Tšekkiläinen traktori, jonka selvästi erottuva säksätys tuo mieleen lapsuuden maaseudun. Taitaa muuten olla myös ravintola Helsingissä, on vain jäänyt testaamatta.

Å    Åland

Mainio kesäloman viettopaikka, jossa vaimon kanssa käytiin usein ennen kuin tuli hankittua oma mökki. Jollain ensimmäisistä reissuista kalastaja toi aamiaiselle juuri pyytämiään ja itse savustamiaan kampeloita; maku tulee vieläkin kielelle. Ålantilaisten kannattaa pitää oma kielensä ja kulttuurinsa, siinä on heillä juuret ja meillä kotoista eksotiikkaa.

Ä    Äiti

Äitini nimi oli  Eliisa. Kotona Karjalassa hän sai puoli tuntia aikaa lähteä sotaa pakoon junalle. Hänestä tärkein mukaan otettava oli puolivuotias esikoinen eli minä. Siinä unohtui 600 perintönä saatua hopearahaa piirongin laatikkoon. Arvot olivat oikeassa järjestyksessä. –  Äiti oli omaa sukua Musakka. Enoni Tuomas Musakka kuoli Nokialla 95-vuotiaana. Lienee onni, että minussa on puolet Musakkaa, sillä isäni kertoman mukaan kaksi eri Kaasalaista puukotti Karjalassa miehen kuoliaaksi!

Ö    Ömhet (hellyys)

on sana, jonka suomalainen mies voi sanoa vain vieraalla kielellä ja pimeässä. Ömhetiä mieskin kuitenkin tarvitsee, vaikka pakkoruotsiksi.